Elevartikel #3

 

Ti tændstikker, en FGU og atten mus - Fiona's vej til uddannelse og job.

På grund af fejldiagnosticeringer og ufleksibel skoleform har Fiona Schlosser (20) ikke været glad for at gå i skole siden 6. klasse. Det ændrede sig på FGU og trods en Aspergerudredning og ADD-diagnose, har Fiona med sin utrættelige viljestyrke nu afsendt sin ansøgning til HF Inklusion. Ved siden af FGU dekorerer hun caféen South Harbour med mus.   

Af Danni Nielsen

Fiona startede på produktionsskolen AFUK i august 2018 og forsatte som FGU-elev, da produktionsskolen overgik til FGU Hovedstaden i august 2019. Hun er grafisk elev på linjen ”Medie & Kommunikation” på Vesterbro, og drømmer om at imødekomme fremtidens fleksible arbejdsmarked ved at blive både tatovør, freelancetegner og støttepædagog for børn og unge med diagnoser. Dette er Fiona´s historie.

Ti tændstikker

Selvom hun er diagnosticeret med Asperger og ADD (Attention Deficit Disorder), så stopper det ikke Fiona i at drømme og arbejde ihærdigt for at nå sine mål. Disse diagnoser påvirker dog hendes koncentrationsevne og giver ofte manglende overskud i hverdagen. Fiona forklarer, at hun mangler nogle filtre i hjernen til at sortere indtryk fra med. Det betyder, at hun lægger mærke til alle lyde, dufte og synsindtryk omkring sig. Alt bliver taget ind.

Det gør mig sindssygt træt, og det påvirker koncentration, når jeg skal arbejde eller have en samtale – specielt med personer jeg ikke kender så godt”  

Men Fiona har fundet et system. Hver dag kan hun mentalt afbrænde ti fiktive tændstikker, som symboliserer hendes daglige energi og overskud til at møde verden. Hun bruger fem tændstikker på en skoledag, og i slutningen af dagen er det vigtigt, at hun stadig har en eller to tændstikker til at falde i søvn på. Hvis alle hendes ti tændstikker bliver opbrugt, så har hun intet overskud, og hun kan ikke komme ud af sengen, samtidig med at hendes stemme bliver meget lav.  Hun skal konstant vurdere hvordan hun bruger sine tændstikker, og opveje arbejde, skole og det sociale ungdomsliv. I interviewet til denne artikel brugte hun fire tændstikker, men Fiona forklarer,  at det er vigtigt for hende, at komme ud med budskab om livet med Asperger og ADD, som folk ofte misforstår.  

 

”En af de største udfordringer ved at have Asperger er faktisk folks fordomme – folk er ikke klar over hvad det er. De tænker at man ikke har empati eller er sygt klog eller total enspænder. Der mangler oplysning om diagnosen, da der ikke findes to personer med Asperger, der er ens.”  

Fionas budskab er blandt andet også, at folk skal lytte til personen med diagnosen, og ikke lade sine fordomme styre, og hun opfordrer læsere af denne artikel til at læse videre om emnet på landsforeningen for autisme. Link i bunden af artiklen.

Da Fiona gik i folkeskole blev hun fejldiagnosticeret med angst. Derefter udfoldede der sig en udfordrende tilværelse for hende. Det var eksempelvis en stor udfordring for hendes personlige og faglige udvikling, at folkeskolen ikke kunne give hende de undervisningsomgivelser, hun havde brug for.   

 

 

En FGU – det rette skoleforløb

Fiona er sikker i sin sag om at skoleformen på produktionsskolen og FGU Hovedstaden har været en god platform, til at skabe ro i hendes hverdag, og der har været fuld forståelse og rummelighed i forhold til den seje kamp, hun har taget i forbindelse med hendes udredningsforløb med Asperger og ADD. Der har også været rum til at tænke på det næste skridt i livet, hvor Fionas udredder har været en stor hjælp. Der skal nemlig en HF-uddannelse til, før jeg kan starte på pædagogseminariet, forklarer hun. Det bliver på HF Inklusion, som er et HF-forløb på ca. 3 år, der er tilpasset unge med en diagnose inden for autismespektret.

En af hemmelighederne bag rummeligheden på skolen er hendes lærer Rasmus, forklarer hun.

”Det har været en lettelse at gå på en skole, hvor der er rum til diagnoser, og hvor lærerne er indforståede med situationen. Rasmus er forstående og rummelig. Når jeg ikke har det så godt, kan få lov at tage hørertelefoner på, og jeg kan tage en ekstra pause.

Fiona forklarer, at hun bliver mødt i øjenhøjde af både Rasmus, andre lærere og vejledere samt de andre FGU-elever. Hun oplever, at der er plads til differentiering i undervisningen på FGU med både sidemandsoplæring, ”learning by doing” og en positiv fejlkultur – at det er ok at fejle. Hun nævner også, at det er ret fedt at almenfagene dansk og matematik er blevet en integreret del af undervisningen på linjen, og at der er en fin balance mellem dem og linjefagene. Dog er hun mest glad for matematik

"Matematikken er rigtig god, og jeg er enormt glad for matematiklæren Nicholas. Han giver sig tid til at undervise mig på det niveau, der passer til mig."

 

Atten mus

Ved siden af skolen arbejder Fiona med en lille freelanceopgave for den marokkanske café South Harbour i Københavns Sydhavn. Caféejeren så nogle af Fiona´s tegninger på hendes instagramprofil, og så udviklede Fiona et design med mus. Nu kan gæster gå på opdagelse efter atten mus rundt omkring i Caféen.

Jeg håber på, at South Harbour kan være springbræt til nogle flere tegneopgaver. Jeg nyder det, og jeg kan tage det i mit eget tempo. De har allerede sagt, at de vil anbefale mig til andre, og at de vil hyre mig til at lave tegneworkshop for børn og unge.

Hun lærer nu en masse ift. deadlines, kundekontakt og balance mellem tid, pris og ressourcer, forklarer hun.  Fiona forklarer også, at hun på FGU har mulighed for at arbejde på tegneteknikken, lære matematik samt det grafiske setup i illustrator og Indesign, men at modet og selvtilliden til at tage sådan en freelanceopgave på sig, kommer indefra. Fiona har nemlig en utrætteligt viljestyrke og efter 2 år på den rette skole, med gode lærere og en vellykket udredningsproces, har hun nu skabt sin egen vej til uddannelse og job.

 

Respekt og held og lykke Fiona

 

Uddrag fra Fiona´s instagramprofil

 

Du kan læse mere om Asperger, Autisme og ADD her

 

FGU Hovedstaden er en ny forberedende grunduddannelse for unge mellem 16 og 24 år. Du kan tage almenfag, gå på en faglinje eller tage virksomhedspraktik.

Læs mere her på siden

 

Billeder af Danni Nielsen