Din vej til uddannelse og job

 

Er du under 25 år og har brug for at forberede dig til gymnasiet/HF, erhvervsuddannelse eller job, så kan FGU Hovedstaden være det rigtige for dig.

 

FGU hovedstaden tilbyder dig en unik forberedende grunduddannelse med almenfag, undervisning på håndværksfaglige- og kreative linjer samt erhvervstræning i virksomhedspraktik.

Du kan vælge imellem tre overordnede uddannelsesspor eller et afsøgningsforløb hvor du kan finde ud af hvad der passer bedst til dig:

 

AGU

Almen grunduddannelse giver dig undervisning i almenfag, og er til dig, der gerne vil forbedre dine fag fra 9. eller 10. klasse, så du kan gå videre på en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse. Du kan vælge imellem 9 almenfag.


PGU

Produktionsgrunduddannelsen er for dig der godt kan lide arbejde praktisk og kreativt, men også gerne vil forbedre dig i dansk og matematik. Du kan vælge mellem 8 linjer.


EGU

Erhvervsgrunduddannelsen er for dig, der gerne vil i virksomhedspraktik, fordi du ønsker at komme i job eller tage en
erhvervsuddannelse. Du kan vælge mellem 11 faglige temaer.

 

Afsøgningsforløb

For dig der ikke er sikker på hvilket spor du skal vælge, og har brug for op til 14 dages afklaring, hvor du besøger vores linjer og almenhold på vores 5 FGU skoler i Hovedstaden.

 

FGU Hovedstaden er for unge, der bor i København, Frederiksberg, Tårnby eller Dragør kommuner, og vi har bydelsskoler på Vesterbro, Nørrebro, Valby, Østerbro og Amager.

 

 

FGU - den forberedende grunduddannelse


FGU er et tilbud til dig, der

⊚ Er under 25 år

⊚ Ikke har taget en ungdomsuddannelse

⊚ Ikke har et fuldtidsjob (defineret som 20 timer eller derover pr. uge)

⊚ Har brug for at få overblik over dine muligheder, og blive sendt godt afsted til job eller uddannelse

⊚ Har brug for at få afklaret dine fremtidsdrømme og få rum til at udvikle dit talent

 

På FGU Hovedstaden laver vi integreret undervisning. Det betyder at du lærer matematik samtidig med at du arbejder i praksis med træ, metal, foto og video, mad eller lign. Vi i FGU hovedstaden tror nemlig på, at du lærer bedst, når du er aktiv. Derfor bryder vi med den klassiske skolebænksundervisning, og skaber et miljø, hvor du lærer samt udvikler dit talent gennem praktisk erfaring.

 

Med FGU får du

⊚ En uddannelse på op til 2 år, der er tilpasset dig

⊚ En uddannelse der kan sættes sammen efter dine interesser og ønsker

⊚ Undervisning på forskellige niveauer. Du kan altså begynde og afslutte på det niveau, der passer til dig.

⊚ Mulighed for at gennemføre en uddannelse

⊚ En klar plan for næste skridt i dit liv - den uddannelse eller job, du kunne tænke dig

 

To ting der gør FGU hovedstaden helt særligt

⊚ For det første er undervisningen anderledes end på andre skoler. Praksis, produktion og praktik er det, som undervisningen bygger på. Du får en aktiv og varieret skoledag, hvor du kan bruge dig selv. Du kan arbejde i grupper eller arbejde alene, hvis du har brug for det.
 

⊚ Der vil være fælles sociale arrangementer og idrætsaktiviteter. Der vil være en madordning, så du slipper for madpakken. På FGU vil alle have fokus på, at du trives og har det godt. Derudover får du skoleydelse, når du går på FGU hovedstaden. Læs mere om hvor mange penge du får HER

 

 

Faglige temaer og almen undervisning

FGU Hovedstaden tilbyder 11 forskellige faglige temaer og 9 almene fag. Et fagligt tema er fx Mad og ernæring eller Motor og mekanik. Temaerne danner rammen om den værkstedslinje, hvor undervisningen foregår.

De ni almene fag kan du også få på et introniveau og efterfølgende tre niveauer G, E og D (G svarer til 9. klasse­ niveau, E svarer til 10. klasseniveau, og D svarer til et niveau over 10. klasse). Du kan få adgang til en ungdomsuddannelse, fx hf, ved at bestå dansk eller dansk som andetsprog, engelsk og matematik på D niveau og samfundsfag og naturfag på mindst G niveau. For at blive optaget på en erhvervsuddannelse skal du som udgangspunkt have bestået 9. klasses afgangseksamen. Hvis du ikke har bestået afgangseksamen, men opnået karakteren 02 i dansk og matematik på G ­niveau, er det muligt at blive optaget via en samtale.

FGU hovedstaden har alle de fag, du skal bruge for at  komme ind på en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse. Men der er forskel på, hvilke faglige temaer og værksteder der udbydes på de forskellige adresser af FGU hovedstaden. Din vejleder i kommunen eller på de forskellige skoler under FGU Hovedstaden kan fortælle dig, hvilke muligheder der er på hvilke FGU adresser i hovedstadsområdet.

Læs om 11 faglige temaer i FGU Hovedstaden HER

Læs om de 9 fag HER

Læs om vores 8 faglige linjer HER

 

Optagelse på FGU hovedstaden

Du skal allerførst kontakte din vejleder og aftale et møde. Husk at tage dine skolepapirer fra tidligere og eventuelle eksamensbeviser med til mødet. Din vejleder finder du ved at ringe enten til din kommune og spørge, eller du kan finde vedkommende HER

Sammen med vejlederen finder du ud af, om FGU Hovedstaden er noget for dig. Vejlederen laver en såkaldt målgruppevurdering og en uddannelsesplan. Du skal lave en liste med tre ønsker om, hvor på FGU Hovedstaden, du vil gå. En uge efter din ansøgning er modtaget, får du besked af skolen om, hvor du skal gå.

For elever, der allerede er i gang med et forløb på produktionsskoler i FGU Hovedstadens område, gælder der særlige regler. Kontakt din vejleder på skolen for at være klar til næste elevoptag.

Læs mere HER

 
Op til 2 år

Det er ikke et krav, at du gennemfører FGU på en bestemt tid. Det kommer an på, hvad du har behov for. Du kan fx gå på FGU i 3 måneder og derefter gå til prøve, hvis du er klar. Som udgangspunkt kan du ikke gå på FGU mere end to år.

Hvis du er i tvivl, om FGU er noget for dig, kan du starte i et afsøgningsforløb på op til 2 uger. Her kan du snuse til de forskellige fagområder og få vurderet dine kompetencer (fx tidligere skolegang, arbejde og kurser). Læs mere HER

Du er altid sikret en plads på FGU Hovedstaden, hvis du er i målgruppen og har fået en uddannelsesplan til FGU fra den kommunale ungeindsats. Vi vil bestræbe os på at tilbyde dig en plads på den adresse og i det PGU faglige tema eller i de AGU fag du ønsker, men hvis der ikke er plads, der hvor du helst vil gå, kan vi altid tilbyde dig et alternativ.

Læs mere om FGU Hovedstadens tilbud i fanen "Uddannelsen" øverst.

Hvis du har spørgsmål kan du finde kontakt info på FGU hovedstaden HER